Åkersberga Centrala Vägförening
ACVs uppgift är att hålla våra vägar i ett bra skick. Detta innebär att så mycket som möjligt av medlemsavgifterna som föreningen erhåller ska gå till asfalt, snöröjning, halkbekämpning, belysning och trafiksäkerhetsåtgärder.
Vi vill påminna om att debiterade vägavgifter skall vara erlagda senast enligt redovisad förfallodag på fakturan. Vid betalningspåminnelse debiteras en förseningsavgit på 60 kr. Fastigheten står i pant för debiterad vägavgift. Fakturor skickas ut under januari månad och betalas med 30 dagars netto. Obetalda vägavgifter drivs omedlbart in av Kronofogdemyndigheten enligt paragraf 46 i Lagen om förvalting av samfälligheter, SFL, och kan komma att prövas av Tingsrätten i enighet med svensk lag.
Vid fastighetsbyte gäller följand:
Samfällighetsavgift skall årligen betalas till Åkersberga Centrala Vägförening av den som är registrerad fastighetsägare per den 1/9. Vid fastighetsbyte mellan den 1/9 - 30/8 kan i förekommande fall fastighetsmärklaren reglera eventuell mellanskillnad, ägarna emellan, via så kallad avräkning.
Styrelsen uppmanar vägföreningens medlemmar att hålla vägdiken utanför sina fastigheter fria från buskar och annan vegitation. Vägdiken och vägtrummor mellan körbanan och tomtmark skall underhållas av fastighetesägaren och får inte fyllas ingen utan skriftligt medgivande. Fastighetsägaren är själv ansvarig för eventuella ytvattenskador som kan uppstå pga dåligt underhållna vägdiken. Föreslagen budget är baserad på ovanstående egeninsats.
Anmäl skadad eller nedrivna skyltar på telefon nr 070 686 86 39 eller via mejl styrelsen@acv17.se
Vi vill betona att det är fastighetsägaren själv som ansvarar för att fastighetens vägtrummor är rensade/öppna, så att avrinning kan ske.
Bilar som står parkerade längs våra vägar är ett återkommande problem inom vårt område. Dessa bilar försvårar framkomligheten samt skymmer sikten för andra bilförare, men också för fotgängare och cyklister. Föreningen kan inte göra något åt dessa bilar så länge inte parkeringsförbud råder. För att komma tillrätta med problemet överväger nu styrelsen att införa p-förbud längs de vägar där problemen är störst och där vi frekvent får in klagomål från de boende i området.
Enligt lagen måste du som äger tomt se till att dina växter mot gatan inte skymmer sikten eller gör det svårt för trafikanter att ta sig förbi. Bidra till trafiksäkerheten där du bor – klipp dina häckar, träd och buskar.
Styrelsen vill göra varje fastihetsägare medveten om sitt ansvar att se till att växtligheten på tomten inte skymmer sikten, vägmärken och trafikljus samt inte försämrar framkomligheten. Om det händer en olcyka på grund av att till exempel en trädgårdshäck skymmer sikten, kan det medföra att fastighetsägaren blir skadeståndsskyldig enligt Plan- och bygglagen § 15, åttonde kapitlet. "En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och trafiken inte uppkommer."
Intill gator – klipp så här
Finns ingen trottoar? Då ska minst 50 centimeter av marken från tomtgränsen till körbanan vara fri för att ge plats åt dem som går.
Om trädgrenar hänger ner över gatan eller gång- och cykelbanan ska du se till att det finns fri höjd för trafikanterna. Det innebär att grenar inte får hänga längre ner än:
3,2 meter över gångbanor
4,6 meter över körbanor och en meter in på gångbanan bredvid
Du måste även se till att dina växter inte växer runt lyktstolpar och skyltar eftersom vi måste komma åt att underhålla, måla om och reparera dem.
Vid hörntomter – klipp så här
Häcken i hörnet av en hörntomt får inte vara högre än 70 centimeter. Det gäller minst 10 meter åt varje håll från gatukorsningen och 5 meter vid gång-eller cykelbana.
Kontrollera att sikten är god. Sätt dig i en bil och titta tvärs över tomthörnet. Kan du se trafikanterna på den korsande gatan utan problem? Om du gör det är sikten tillräckligt bra.